Receptai · Saldu

Sūrio keksas su šokoladu ir kriaušėmis

DSC_0352

Niekam ne naujiena, kad rudens pradžioje kepame pyragus su kriaušėmis. Išbandžiau ir aš. Nors, prisipažinsiu – mieliau vaisius valgau ne kepiniuose, o tiesiog šviežius, ypač kol jų yra tiesiai nuo medžio. Šį kartą buvo pasirinkimas – arba kriaušių keksas, arba moliūgų pyragas. Pasirinkau pirmąjį, bet tai jokiu būdu nereiškia, kad moliūgas liks nepagerbtas tarp kepinių. Ateis ir jo laikas.

Pastabos:

  • Recepte rašoma, kad reikia tarkuoto juodojo šokolado, aš jį tiesiog susmulkinau ir nepasigailėjau, mat, ypač, kai keksą valgai dar šiltą ir dantis įleidi į dar tįstantį šokoladą, supranti, dėl ko smulkinti buvo geriau nei tarkuoti.
  • Originale buvo rekomenduojama kepti 45, man po tiek laiko dar buvo neiškepęs, tad kepiau iš viso 70 min., bet, manau, kad pakaktų ir 60 min.
  • Kriaušės mano buvo kietos, bet man visai patiko, kad kepdamos jos neištižo.
  • Baltymus reikėjo išplakti iki putų, bet aš neturėjau tam laiko, nuo to keksas tikrai nenukentėjo.
  • Kekso viršų apibarsčiau migdolų plokštelėmis.
  • Kitą dieną man jis buvo net skanesnis, nei pirmąją, toks nei per šlapias, nei per sausas, o ir pjaustėsi daug geriau, nei ką tik ištrauktas iš orkaitės.

Privalumai: greitai pagaminamas, skanus, paprastas.

Trūkumai: recepte reikalaujama minkšto sviesto, tad jei nesuplanavote kepti iš anksto ir neištraukėte sviesto iš šaldytuvo, teks procesą atidėti.

Kam patiktų: neišrankiems saldumynų mėgėjams.

Įvertinimas: 8/10

DSC_0349

Receptas (pailgai kekso formai – 10×27):

75 g. minkšto sviesto

160 g. cukraus

300 g. grietinėlės sūrio („Philadelphia“, „Bonjour“ ar kt.)

3 kiaušinių

200 g. miltų

1,5 a.š. kepimo miltelių

100 g. juodojo šokolado

2 kriaušių

DSC_0353

Gaminimas:

Kriaušes nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Šokoladą sutrupinkite. Į dubenį sudėkite sviestą ir cukrų. Išplakite. Pamažu sudėkite sūrį, įmuškite trynius. Viską gerai išmaišykite. Kitame inde iki standžių putų išplakite baltymus. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir pakaitomis su baltymais dėkite į sviesto, sūrio ir trynių masę. Sudėkite šokoloadą. Kai viską sudėsite, gerai išmaišykite ir pusę tešlos supilkite į kepimo popieriumi išklotą formą. Išdėliokite pusę kriaušių, supilkite likusią tešlą ir sudėkite likusias kriaušes. Dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie valandą arba tol, kol įkištą medinį pagaliuką ištrauksite sausą.

Palaukite, kol atvės ir skanaukite.

Receptas iš žurnalo “Verdu ir kepu” Nr. 11

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s