Tai vienas iš tų receptų, kuriuos koregavau pagal tai, ką turėjau. Nes originaliame variante buvo „Galete su kremu ir tamsiomis uogomis“. Aš tamsių uogų neturėjau, o ir turguje neradau. Gal jau baigėsi gervuogių sezonas, o aš jo taip ir nepastebėjau… Bet užtat parduotuvėse prasidėjo prastų persikų sezonas. Kadangi tokių turėjau ne vieną, juos ir sunaudojau. Persikai prisikėlė antram gyvenimui ir puikiai sužaidė su apelsininiu kremu ir avietėmis.
Pastabos:
- Jei jūs neturite persikų ar aviečių, bet turite, tarkime, vyšnių, dėkite jas. Manau, čia tiktų net ir kriaušės, gal obuoliai mažiau.
- Originaliame recepte buvo nurodyta į tešlą pilti 75 ml vandens, man tai pasirodė tikrai daugoka, įpyliau gal kokių 30 ml, bet ir tai tešla tapo vos vos suminkoma ir sunkiai išsikočiojo, nes lipo prie visko, tai kitą kartą vandens pilčiau porą šaukštų.
Privalumai: galima daryti keliais etapais (vieną dieną – kremą, kitą – tešlą, trečią – visą pyragą), o tai sutaupo laiko, galima derinti įvairias uogas ar vaisius, labai skaniai tarpusavyje žaidžia apelsinų kremo ir vaisių natos.
Trūkumai: sunkiai kočiojasi tešla, nuo kremo lieka (kaip visada) baltymų, kuriuos reikia kur nors sunaudoti (kitą kartą pasižadu įdėti receptą, kur gi panaudojau aš tuos baltymus).
Kam patiktų: įtariu, kad visiems smaližiams.
Įvertinimas: 9/10
Receptas:
Tešlai:
120 g. šalto sviesto
150 g. miltų
50 g. rudojo cukraus
1 a.š. tarkuotos apelsinų žievelės
Žiupsnelio druskos
3-4 v.š. ledinio vandens
Kiaušinio (aptepti)
Apelsinų kremui:
2 trynių
50 g. rudojo cukraus
1 v.š. nubraukto miltų
1 v.š. tarkuotos apelsinų žievelės
50 ml apelsinų sulčių (pusės apelsino)
2 persikų
Geros saujos aviečių
Cinamono
Gaminimas:
Į dubenį sudėkite miltus, cukrų, apelsinų žieveles, druską. Sumeskite gabalėliais pjaustytą šaltą sviestą. Rankomis padarykite trupinius, įpilkite vandens ir išminkykite tešlą. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą bent valandai (o jei reikia – ir kelioms dienoms).
Kremui į nedidelį puodą įmuškite trynius, sudėkite cukrų, miltus, apelsino žievelę. Išmaišykite, supilkite apelsinų sultis ir statykite kaitinti, kol masė sutirštės. Atidėkite į šalį.
Persikus supjaustykite skiltelėmis. Tešlą iškočiokite (26-28 cm skersmens). Aptepkite ją kremu, palikdami porą centimetrų iš kraštų laisvų. Apdėliokite persikais, apibarstykite avietėmis. Kraštus užlenkite. Aptepkite kraštus kiaušinio plakiniu. Apibarstykite rudu cukrumi ir cinamonu visą galetę. Dėkite kepti į iki180 laipsnių įkaitintą orkaitę 35 min.
Išėmę atvėsinkite ir ragaukite.
Originalus receptas iš žurnalo „Verdu ir kepu“ Nr. 10