Receptai · Saldu

Sūrio pyragas su obuoliais

DSC_0396Kas nemėgsta sūrio pyragų? Man jie puikus desertas, kuris nereikalauja daug laiko virtuvėje. Tiesa, yra vienas “bet”. Man labai nepatinka jų pagrindas iš sausainių. Todėl dažniausiai juos keičiu į visokius kitokius – “braunio” pagrindą, trapios tešlos pagrindą arba, kaip šį kartą, avižinį pagrindą, kuris puikiai tiko prie obuolių.

Pastabos:

  • Obuolius pjausčiau skiltelėmis, kaip nurodyta originaliame recepte, bet kitą kartą tarkuočiau.
  • Prieskonius keičiau pagal save, t.y., nedėjau imbiero.
  • Kai dėsite pyragą kepti, apvyniokite formą folija (iš išorės), nes man iš obuolių išsiskyrusios sultys ištekėjo į orkaitę, o tas nebuvo labai malonu, nors skoniui įtakos neturėjo.

Privalumai: kažkas naujo obuolių pyragų pasaulyje.

Trūkumai: trupiniai ant viršaus man truputį trukdė valgyti pyragą, nes šie nuo jo krito, todėl kitą kartą gal jų atsisakyčiau apskritai.

Kam patiktų: obuolių pyragų mėgėjams ir tiems, kam patinka pyragus valgyti šakute, nes šio į rankas nepaimsi.

Įvertinimas: 8/10

DSC_0375

Receptas (18-20 cm apvaliai formai):

Pagrindui:

90 g greito paruošimo avižų

43 g miltų

60 g rudojo cukraus

žiupsnelio druskos

75 g. sviesto

Obuoliams:

2 normalių arba 3 mažų obuolių

30 g rudojo cukraus

1/2 a. š. cinamono

1/4 šaukštelio malto muskato

1 v.š. kukurūzų krakmolo

Sūrio masei:

400 g kreminio sūrio

120 g cukraus

1 a.š. vanilinio cukraus

2 kiaušinių

60 ml grietinėlės

2 a.š. kukurūzų krakmolo

Trupiniams:

35 g miltų

20 g avižų dribsnių (ne greito paruošimo)

1/4 a.š. cinamono

40 g rudojo cukraus

25 g sviesto

Gaminimas:

Iš pradžių pagaminkite pagrindą. Į dubenį suberkite avižas, miltus, druską ir cukrų. Sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir rankomis suminkykite į vientisą tešlą ar trupinius. Suberkite juos į kepimo popieriumi išklotą formą ir suformuokite pagrindą. Dėkite kepti 10 min į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.

DSC_0386

Per tą laiką nulupkite ir plonomis skiltelėmis supjaustykite (arba sutarkuokite) obuolius. Sudėkite juos į dubenį, suberkite ant jų cukrų, cinamoną, muskato riešutą ir krakmolą. Permaišykite.

Pasiruoškite sūrio masę. Į indą sudėkite kreminį sūrį, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir gerai išplakite (užtenka ranka). Supilkite grietinėlę ir išmaišykite. Po vieną įmuškite kiaušinius ir vėl išmaišykite. Įdėkite krakmolą ir dar kartą išmaišykite.

Trupiniams į dubenį sudėkite avižas, miltus, cukrų ir cinamoną. Suberkite kubeliais pjaustytą sviestą ir rankomis padarykite trupinius.

Išimkite pagrindą iš orkaitės. Sudėkite ant jo obuolius, užpilkite sūrio masę, o ant šios suberkite trupinius. Dėkite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 60 min. Po valandos išjunkite orkaitę ir palikite pyragą ten dar bent pusvalandžiui. Išimkite, apipjaukite aplink formos kraštus, kad pyrago vidurys vėsdamas nesusmuktų, ir pilnai atvėsinkite. Dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms arba geriausia visai nakčiai.

DSC_0379

Originalus receptas, kuriuo rėmiausi čia: http://omnomnom.lt/2017/09/as-niekada-ir-obuoliu-ruduo-obuolinis-surio-pyragas.html

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s