Receptai · Saldu

Belgiški kalėdiniai sausainiai “Speculoos”

DSC_0085

Tiesą pasakius, kai padariau šitų sausainių tešlą, iškart pamaniau, kad kažkokia nesąmonė – visų pirmą dėl to, kad recepte buvo rašoma, kad tešlą minkyti, o man ji buvo tokios košės konsistencijos, kuri niekaip nesiminkė. Tiek to – pamaniau. Kai atšalo, pasidarė minkoma ir net kočiojama. Bet, nepaisant to, kad ant stalviršio bėriau daug miltų, ji labai lipo prie visko. Dar kartą pamaniau – nesąmonė, gerai, kad dariau tik iš trečdalio nurodytos normos. Kai iškepė, nekantraudama paragavau vos jiems pravėsus ir vėl pamaniau – nesąmonė. Kur juos reikės dabar dėti? Bet (taip, šita istorija turi “bet”) paragavau juos praėjus porai valandų ir tada nebegalėjau sustoti. Tokie traškūs ir tiesiog ima ir nepastebimai vienas po kito susivalgo.

Pastabos:

  • Pateikiu receptą nedideliam kiekiui sausainių (vienai skardai).
  • Prieš ragaudami, palaukite, kol visiškai atvės.
  • Tai nėra minkšti sausainiai – jie traškūs.
  • Laikykite sandarioje dėžutėje.

Privalumai: traškūs, lengvi sausainiai.

Trūkumai: labai kaprizinga tešla; neišlaiko gražios formos.

Kam patiktų: sausainių mėgėjams.

Įvertinimas: 8/10

Receptas (vienai sausainių skardai):  

100 g (aš dėjau 90 g) nerafinuoto cukranendrių cukraus

67 g visų grūdo dalių kvietinių miltų

1/3 a.š. kepimo miltelių

žiupsnelio druskos

1/2 a.š. cinamono

1/8 a.š. maltų gvazdikėlių

1 kiaušinio

67 g minkšto sviesto

DSC_0075.JPG

Gaminimas:

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir prieskoniais. Kiaušinį išplakite su cukrumi. Sudėkite minkštą sviestą. Išmaišykite. Suberkite miltus ir dar kartą išmaišykite. Tešlą sukrėskite ant maistinės plėvelės, suformuokite rutulį ir dėkite nakčiai į šaldytuvą. Atvėsusią tešlą dėkite ant gausiai miltais pabarstyto stalo ir plonai iškočiokite. Spauskite norimos formos sausainius ir dėkite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 12 min.

Valgykite visiškai atvėsusius.

Receptas iš žurnalo “Beatos virtuvė” Nr.14

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s