Receptai · Saldu

Saldžių bulvių keksas

DSC_0078Moliūgai, morkos – jau tapo įprasta saldžių kepinių dalis. Saldžiosios bulvės mano pyraguose atsidūrė pirmą kartą. Bet tikrai žinau, kad ne paskutinį. Visų pirma dėl to, kad saldžių bulvių tyrę pasiruošti kur kas lengviau nei moliūgų, visų antra – skonis man labai patiko. Išbandykite ir nustebinkite save bei savo artimuosius.

Pastabos:

  • Keksą galima daryti ir be jokio kremo, nuo to jis tikrai nebus prastesnis.
  • Jei nepatinka abrikosai (ar jų neturite po ranka, darykite su razinomis, spanguolėmis ar bet kokiais kitais džiovintais vaisiais)
  • Saldžių bulvių tyrė pasigaminkite patys – kai ką nors kepate orkaitėje, įmeskite kelias nuplautas saldžias bulves (prieš tai subadykite jas keliose vietose šakute). Kepkite apie 45 min arba kol suminkštės. Jos labai paprastai nusilupa, o tyrės net nereikia malti – užtenka pertrinti šakute. Iš trijų bulvių man išėjo apie 300 g tyrės.

Privalumai: labai skanus.

Trūkumai: gal kiek užtrunka.

Kam patiktų: manau, kad visiems.

Įvertinimas: 9/10

Receptas (vienam vidutinio dydžio keksui): 

Keksui:

115 g džiovintų abrikosų

125 g vermuto (aš pyliau baltą vyną)

225 g miltų

1/2 a.š. druskos

1 a.š sodos

1/4 a.š. kepimo miltelių

75 g minkšto sviesto

200 g cukraus

90 g rudojo cukraus

1 citrinos tarkuotos žievelės

1 kiaušinio ir 1 kiaušinio baltymo

240 g saldžių bulvių tyrės

125 g graikinių riešutų

Kremui:

225 g kreminio sūrio

60 g minkšto sviesto

1/2 a.š. vanilės ekstrakto

Cukraus pudros pagal skonį

DSC_0076

 

Gaminimas:

Džiovintus persikus susmulkinkite ir užpilkite vermutu (ar vynu). Leiskite pastovėti bent valandą. Į indą sudėkite miltus, druską, sodą ir kepimo miltelius. Išmaišykite. Į kitą indą sudėkite minkštą sviestą ir abiejų rūšių cukrų. Išplakite. Sudėkite citrinos žievelę, kiaušinį ir kiaušinio baltymą. Išmaišykite. Sudėkite saldžių bulvių tyrę. Išmaišykite. Supilkite vermutą, kuriame brinko abrikosai. Sudėkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite. Sudėkite abrikosus ir riešutus. Dar kartą permaišykite. Tešlą krėskite į pailgą kekso formą ir kepkite apie valandą iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Iškepusį atvėsinkite. Kremui skirtus ingredientus sudėkite į indą ir išplakite. Tepkite kremą ant atvėsusio biskvito. Leiskite keksui šiek tiek pastovėti. Skaniausias jis yra kambario temperatūros.

Receptas paimtas iš čia: https://www.davidlebovitz.com/sweet-potato-and-apricot-cake-recipe/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s