Receptai · Saldu

Bandelės su aguonomis ir šokoladu

DSC_0340.JPG

Neveltui šios bandelės yra iš knygos pavadinimu “Nostalgiški skanumynai”, nes tokias (ar bent jau panašias) valgydavau Vilniuje “Pieno bare” ir nostalgiją man tikrai sukelia. Šiaip jos nėra niekuo ypatingos – kvapnios, minkštos ir pilnos aguonų. Kadangi aguonų mano spintelėse buvo užsilikę dar nuo Kalėdų, tai reikėjo jas kur nors sunaudoti.

Pastabos:

  • Recepte nurodyta įdarui baltymą suplakti ir tik tada sumaišyti su aguonomis, aš neplakiau ir nemačiau tam būtinybės.
  • Aguonas naudojau jau sumaltas ir jau su cukrumi (pirktines pavadinimu “aguonų mišinys kepiniams). Malti aguonas pačiai – man per daug užtrunka.

Privalumai: greitai pagaminama; sukelia nostalgiją.

Trūkumai: kaip ir dažni mieliniai kepiniai skaniausi būna tą pačią arba dar kitą dieną.

Kam patiktų: daugeliui.

Įvertinimas: 8/10

Receptas (10 nedidelių bandelių):

Tešlai:

190 g miltų

5 g sausų mielių

50 g cukraus

žiupsnelio druskos

50 g sviesto

50 ml šilto vandens

1 kiaušinio

kiaušinio trynio aptepimui

Įdarui:

170 g jau maltų aguonų kepinių įdarams (jau su cukrumi)

1 kiaušinio baltymo

1 a.š. apelsinų cukatų (jei neturite, nebūtina)

Glajui:

50 g juodojo šokolado

25 ml riebios grietinėlės

Gaminimas:

Tešlai į dubenį sudėkite miltus, mieles, cukrų ir druską. Kiaušinį įmuškite į kitą dubenėlį ir lengvai išplakite. Ten pat supilkite vandenį ir išmaišykite. Kiaušinio ir vandens masę supilkite į miltų mišinį ir pradėkite minkyti. Sviestą išlydykite, palaukite, kol truputį pravės ir supilkite į tešlą. Išminkykite, kol tešla taps glotni ir nelips prie rankų. Uždenkite ir palikite porai valandų, kad pakiltų.

Įdarui aguonas sumaišykite su kiaušinio baltymu ir cukatais.

Pakilusią tešlą iškočiokite į 25×30 cm stačiakampį. Aptepkite jį aguonų įdaru ir susukite į vyniotinį. Supjaustykite į dešimt dalių. Dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi ir aptepkite kiaušinio tryniu. Leiskite pastovėti kokių 15 min ir dėkite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 20 min.

Glajui šokoladą sudėkite į dubenėlį, ten pat supilkite grietinėlę. Išlydykite arba garų vonelėje, arba mikrobangėje. Leiskite glajui atvėsti. Bandelėms – irgi. Tik tuomet aptepkite ir ragaukite (kai glajus bent truputį apstings).

Receptas paimtas iš Renatos Ničajienės knygos “Nostalgiški skanumynai”

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s