Receptai · Saldu

Grietinėčiai

DSC_0361.JPG

Su tais “senoviniais” saldumynais yra taip, kad jie niekada neatsibosta ir yra, bene, vieninteliai, kuriuos karts nuo karto pakartoju. Jiems nereikia daug laiko, jie paprasti, jie primena vaikystę ir šiaip jie tiesiog patogūs.

Pastabos:

  • Viską dariau pagal receptą, nieko nekeisdama, tik vienas dalykas – naudojau 180 g varškės (pilnai užteko), o nuo kiaušinio, skirto įdarui, paėmiau šaukštą plakinio, kad galėčiau aptepti grietinėčius (įpyliau dar šaukštą pieno, kad masės būtų daugiau).

Privalumai: paprasta, nukelia į vaikystę, patogu pasiimti su savimi.

Trūkumai: po poros dienų jau tampa nebe tokie skanūs.

Kam patiktų: visiems – tiek tiems, kam tai dar kelia nostalgiją, tiek tiems, kam tai dar kels nostalgiją.

Įvertinimas: 9/10

dsc_0364.jpg

Receptas (14 grietinėčių):

Tešlai:

300 g miltų

80 g cukraus

100 g minkšto sviesto

1 kiaušinio

100 g grietinės

1 a.š. kepimo miltelių

žiupsnelio druskos

kiaušinio plakinio aptepimui (kaip jau minėjau, šį nugriebiau nuo kiaušinio, skirto įdarui)

Įdarui:

180-200 g varškės

2 v.š. cukraus

1 v.š. miltų

1 a.š. vanilinio cukraus

1 kiaušinio

Gaminimas:

Iš pradžių pasiruoškite įdarą. Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir gerai išmaišykite. Jei varškė yra iš tų sausųjų, prieš tai pertrinkite ją per sietelį.

Tuomet pasiruoškite tešlą. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi, įdėkite grietinę, įmuškite kiaušinį ir dar kartą išmaišykite. Kitame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Miltų mišinį sudėkite į sviesto, grietinės ir kiaušinių masę ir užminkykite tešlą. Man ji išėjo pakankamai minkšta, net per minkšta, kad iš karto būtų galima kočioti, todėl suvyniojau į maistinę plėvelę ir valandai padėjau į šaldytuvą.

Išėmę tešlą iškočiokite apie pusės centimetro storio, spauskite apskritimus (10 cm), į vidurį dėkite įdaro ir užlenkite. Nereikia labai spausti kraštų, nes įdaras vis tiek neišbėgs, užtenka tiesiog užlenkti (ir vos vos paspausti). Grietinėčius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, aptepkite kiaušinio plakiniu ir šaukite kepti į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę 20 min. Iškepusius palikite atvėsti.

Receptas paimtas iš Renatos Ničajienės knygos “Nostalgiški skanumynai”.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s