Receptai · Saldu

Pyragas “Opera”

DSC_0396

Ilgai vengiau gaminti šį pyragą, nes labai sudėtingai atrodė. Galiausiai prisiruošiau, šiek tiek pakoregavau, sumažinau ingredientų (ir atitinkamai porcijų) skaičių, kažko atsisakiau, kažką palikau. Rezultatas – man patiko. Tiesa, tikrai saldu, bet juk dėl to jis ir yra saldumynas.

Pastabos:

  • Gaminau jį per dvi dienas, kad būtų paprasčiau – pirmiau iškepiau biskvitą, o kitą dieną padariau kremus ir surinkau.
  • Atsisakiau apatinio sluoksnio, nes nežinojau, iš kur gauti tų vaflinių trapučių. Tiesa, vėliau radau jų receptą, kaip pasigaminti pačiai, bet jau buvo per vėlu. Gal kitą kartą.
  • Pyragas išlieka skanus tikrai ilgai, tad spėsite suvalgyti.
  • Man tokio dydžio, kokį dariau, buvau pats tas, nes po daug jo nesuvalgysi, o valgyti penkias dienas nesinori, tad šis kiekis – kokioms 12 nedidelių porcijų.

Privalumai: man patiko jo forma, patogu pjaustyti; skanu; saldu.

Trūkumai: vaikai nevalgo, nes juntama kava; pakankamai ilgai užtrunka, kol sukonstruoji.

Kam patiktų: suaugusiesiems.

Įvertinimas: 8/10

DSC_0403

Receptas (12 porcijų):

Biskvitui:

3 kiaušinių

84 g maltų migdolų

84 g cukraus pudros

18 g miltų

18 g sviesto

3 kiaušinio baltymų

18 g cukraus

žiupsnelio druskos

Šokoladiniam kremui:

96 g juodojo šokolado

96 g riebios grietinėlės

Sirupui biskvitų sulaistymui:

80 ml vandens

50 g cukraus

3 g tirpios kavos

Sviestiniam kavos kremui:

3 kiaušinio trynių

90 g cukraus

27 ml vandens

2,5 g tirpios kavos

168 g minkšto sviesto

Šokoladiniam glajui:

100 g juodojo šokolado

1 v.š. bekvapio aliejaus

DSC_0394.JPG

Gaminimas:

Iš pradžių išsikepkite biskvitą. Į dubenį įmuškite tris kiaušinius, sudėkite migdolų miltus ir cukraus pudrą. Išplakite iki purios masės. Sudėkite miltus ir išmaišykite. Kitame dubenyje baltymus išplakite su druska. Po truputį berkite cukrų ir plakite iki standžių putų. Baltymus atsargiai įmaišykite į kiaušinių ir migdolų masę. Sviestą ištirpinkite, palaukite, kol šiek tiek atvės, ir supilkite į tešlą. Išmaišykite. Tešlą sukrėskite į kepimo skardą, išlyginkite, kad būtų tvarkingas stačiakampis ir dėkite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 10 min.

Atvėsintą biskvitą supjaustykite į tris vienodus stačiakampius. Jei neketinate gaminti pyrago iš karto, biskvitus suvyniokite į maistinę plėvelę ir atidėkite.

Pasiruoškite sirupą. Į indą supilkite vandenį, sudėkite cukrų ir kavą. Užvirinkite, išmaišykite, išjunkite ir leiskite visiškai atvėsti.

Pasiruoškite šokoladinį kremą. Grietinėlę užvirinkite ir supilkite ant susmulkinto šokolado. Išmaišykite, kad šokoladas visiškai ištirptų. Jei neištirpo, įdėkite trumpam į mikrobangų krosnelę. Gerai išmaišykite ir atidėkite, kad masė atvėstų ir sutvirtėtų.

Pasiruoškite sviestinį kavos kremą. Į dubenį sudėkite trynius ir išplakite, kol pašviesės ir masė padvigubės. Kitame inde sumaišykite tirpią kavą, vandenį ir cukrų. Statykite ant kaitros ir kaitinkite, kol užvirs. Sumažinkite kaitrą ir dar pavirkite. Originaliame recepte rašoma, kad masė turi pasiekti 115 laipsnių temperatūrą. Aš termometro neturiu, todėl pakaitinau kokias 5-7 min (tol, kol plakiau trynius). Dar karštą sirupą pilkite į trynių masę ir nuolat plakite. Galiausiai sudėkite minkštą sviestą ir dar kartą išplakite, kol gausis tinkama konsistencija (kreminė).

Suformuokite pyragą. Imkite pirmąjį biskvitą, patepkite jį sirupu, ant viršaus dėkite pusę sviestinio kavos kremo. Dėkite antrąjį biskvitą. Vėl jį sulaistykite. Sudėkite visą šokoladinį kremą. Dėkite paskutinį biskvitą. Sulaistykite. Krėskite visą likusį sviestinį kavos kremą. Išlyginkite paviršių. Dėkite pyragą bent valandai į šaldytuvą, kad visi kremai sutvirtėtų.

Pasiruoškite glajų. Šokoladą ištirpinkite ant garų vonelės, įpilkite šaukštą aliejaus. Išmaišykite. Leiskite truputį atvėsti ir pilkite ant pyrago. Man šis etapas nebuvo labai sklandus. Glajus bėgo per šonus, viršus netolygiai dengėsi. Glajų mentele bandžiau grąžinti ant pyrago viršaus ir t.t. Kaip tai pavyko, matosi nuotraukose. Bet galutinis variantas mane tenkino. Galų gale dėkite pyragą į šaldytuvą, kad sutvirtėtų. Prieš patiekiant apipjaustykite šonus, kad įgautų prekinę išvaizdą ir neškite ant stalo.

Receptas paimtas iš čia: http://www.homecookingadventure.com/recipes/opera-cake

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s