Receptai · Saldu

Trupininiai Skruzdėlynai

DSC_0834Jei jums patinka „tinginys“, lažinuosi, kad patinka ir karamelinė jo versiją. Šie „skruzdėlynai“ dar geresni, nes padaryti ne su pirktiniais sausainiais, o su namie gamintais trupiniais. Tad jei turite valandėlę laiko, raitokitės rankoves.

Pastabos:

  • Aš dariau nelabai didelius „skruzdėlynus“, todėl man jų išėjo pakankamai daug – daugiau nei 20;
  • Tešlą padariau iš vakaro, todėl kitą dieną tiek daug darbo nebuvo.

Privalumai: primena vaikystę.

Trūkumai: pakankamai daug atima laiko.

Kam patiktų: tiems, kas tokius skanumynus pirkdavo vietinėse kepyklėlėse.

Įvertinimas: 9/10

Receptas (apie 20 skruzdėlynų):

Trupiniams:

100 g sviesto

1 kiaušinio

1 šaukšto cukraus

70 ml pieno

1 a.š. kepimo miltelių

250 g miltų

Karamelei:

1 indelio karamelizuoto sutirštinto saldinto pieno

100 g sviesto

Aguonų pabarstyti

DSC_0837Gaminimas:

Iš pradžių pasigaminkite tešlą. Miltus, cukrų ir kepimo miltelius (aš dar įdėjau žiupsnelį druskos) suberkite į dubenį. Ten pat sudėkite šaltą, kubeliais pjaustytą sviestą. Pirštais padarykite trupinius. Įmuškite kiaušinį, supilkite pieną ir išminkykite tešlą. Susukite į maistinę plėvelė ir dėkite pusvalandžiui į šaldymo kamerą. Jei tešlą naudosite ne iškart, dėkite į šaldytuvą, o prieš naudojant įmeskite ją pusvalandžiui į šaldiklį.

Sušalusią tešlą padalinkite į dvi dalis ir kiekvieną sutarkuokite, kad būtų smulkūs trupiniai. Aš čia per daug nesistengiau, nes kai iškepė, tada ir sutrupinau. Svarbu, kad trupiniai nebūtų labai stambūs ir visi daugmaž vienodo dydžio. Suberkite trupinius ant dviejų kepimo skardų (ant vienos netilps) ir dėkite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 15 min.

Kai trupiniai iškeps, suberkite juos į dubenį ir sutrupinkite.

Pasiruoškite karamelę. Sviestą ir sutirštintą pieną sudėkite į puodą ir kaitinkite, kad karamelė ištirptų. Čia teks gerokai pamaišyti, nes ji sunkiai susivienija su sviestu.

Karamelę supilkite ant trupinių ir išmaišykite. Iš gautos masės formuokite rutuliukus. Viršūnėles apibarstykite aguonomis. Dėkite į šaldytuvą ir po kokios valandos jau ragaukite.

Receptas paimtas iš knygos „Nostalgiški skanumynai“.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s