Receptai · Saldu

Šokoladinis kavos tortas

IMAG1120Gal tai ir nėra pats pačiausias tortas, kuris tinka blog’o pradžiai, bet nesureikšminu to. Gaminau jį tiesiog norėdama išbandyti jau seniai išsaugota receptą. Tiesa, kažkiek jį keičiau, pagrindą ėmiau savo, viršų – iš originalaus recepto. Bandykite ir vertinkite patys.

Pastabos:

  • Aš dariau tortą 18 cm apvalioje formoje, todėl naudojau visko dvigubai mažiau, bet kitą kartą daryčiau iš pilnos porcijos, nes imant mažiau produktų, tortas gavosi žemas (pagrindas ir kreminis viršus tokio paties storio), todėl labiau panašus į pyragą negu į tortą. Bet iki torto jam netoli – dvigubinti kremo kiekį, papuošti kakava ar kokiais pabarstukais ir puikiai tiks kavos mėgėjo gimtadieniui.
  • Jei jį valgysite su kava, nepajusite tikrojo skonio, bandykite arba vieną arba su arbatos puodeliu.
  • Tortą gaminkite iš vakaro, nes kremas turi sustingti (aš gaminau keliais etapais – vieną vakarą iškepiau pagrindą, kitą vakarą padariau kremą).

Privalumai: Greitai padaromas, lengvas, ne per saldus skanumynas.

Trūkumai: Lieka kiaušinio baltymų, kuriuos kur nors reikia panaudoti.

Kam patiktų: Kavos mėgėjams.

Įvertinimas: 8,5/10

Receptas (kiekiai tokie, kokius ėmiau pati, t.y. sumažinti, jei norite aukštesnio kreminio sluoksnio dvigubinkite kremo ingredientus):

Pagrindui:

75 g. juodojo šokolado

40 g. sviesto

60 g. cukraus

1 kiaušinis

0,5 a.š. vanilės ekstrakto (jei neturite, nereikia)

23 g. miltų

10 g. kakavos

žiupsnelis druskos

Kreminiam sluoksniui:

1 kiaušinio trynys

50 g. cukraus

6 g. kukurūzų krakmolo

80 ml pieno

1/4 a.š. vanilės ekstrakto (vėlgi nėra būtina)

2 g. (pusė valgomojo šaukšto) tirpios kavos

3 g. želatinos (smulkios)

1 v.š. vandens (želatinai išbrinkyti)

120 g. plakamosios grietinėlės (35 proc. riebumo)

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Pagrindui į nedidelį puodą sudėkite šokoladą, sviestą ir cukrų. Pakaitinkite, kol sviestas ir šokoladas ištirps. Truputį atvėsinkite, įpilkite vanilės ekstraktą, įmuškite kiaušinį ir viską greitai išmaišykite. Sudėkite miltus, kakavą ir druską. Išmaišykite, supikite į 18 cm apvalią formą ir dėkite kepti 15 min. Išimkite ir atvėsinkite.

Kremui sumaišykite kiaušinio trynį su cukrumi, įdėkite kukurūzų krakmolą. Pieną truputį pašildykite ir supilkite į trynio, cukraus ir krakmolo mišinį. Viską gerai išmaišykite ir pilkite į puodą. Dėkite ant nedidelės kaitros ir nuolat maišydami kaitinkite, kol kremas sutirštės. Man tai užtruko apie penkias minutes. Nuimikte nuo ugnies ir įmaišykite tirpią kavą. Palikite atvėsti. Tuo metu želatiną užpilkite šaukštu vandens ir leiskite išbrinkti. Želatiną supilkite į kremą. Grietinėlę išplakite iki standžių putų ir įmaišykite į trynio ir kavos kremą. Pilkite kremą ant visiškai atvėsusio torto pagrindo ir dėkite į šaldytuvą bent 4 valandoms. Aš palikau per naktį.

Puoškite pagal savo fantaziją.

Pagrindo receptas jau net nepamenu iš kur 🙂 O kremo receptas štai iš šio torto: http://www.homecookingadventure.com/recipes/flourless-chocolate-cake-with-coffee-mousse

One thought on “Šokoladinis kavos tortas

Leave a comment