Receptai · Saldu

Morkų pyragas su riešutų sviesto kremu

IMG_8720

Jei moliūgai saldžiuose kepiniuose jau buvo pagerbti, atėjo laikas ir morkoms. Šis morkų pyragas išsiskiria savo kremu ir žemės riešutų skoniu – tiek pyrage, tiek kremo “kepurėlėje”. Jei jums, kaip ir man, tai yra privalumas, bandykite ir nenusivilsite.

Pastabos:

  • Originaliame recepte nurodyta naudoti pistacijų riešutus, aš jų neturėjau, todėl pakeičiau į graikiškus.
  • Nors kiekių nekeičiau, o formą naudojau tokių pačių išmatavimų, kaip nurodyta originale, mano pyragas išėjo gerokai aukštesnis nei tas, kuris buvo pavaizduotas žurnale, jei nenorite tokio aukšto, kiekius mažinkite.
  • Pyragas skanus ir be kremo, tad jūsų reikalas daryti jį, ar atsisakyti.

Privalumai: kupinas riešutų ir džiovintų vaisių.

Trūkumai: reikalauja daug įvairių ingredientų, dėl kurių kartais reikia specialiai traukti į parduotuvę.

Kam patiktų: žemės riešutų mėgėjams.

Įvertinimas: 8/10

IMG_8719

Receptas (pailgai 12×32 formai):

Pyragui:

4 kiaušinių

150 g rudojo cukraus

120 ml bekvapio aliejaus

250 ml smulkiai tarkuotų morkų (dvi vidutinio dydžio morkos)

100 g speltos miltų (speltos turėjau tik 25 g, tad likusius 75 įdėjau paprastų)

2 a.š. kepimo miltelių

80 g maltų kepintų žemės riešutų

70 g pistacijų (50 – pyragui, 20 – papuošimui, bet kadangi pistacijų neturėjau, dėjau 40 g graikinių riešutų į pyragą ir keliais papuošiau)

50 g džiovintų spanguolių

5 smulkiai pjaustytų džiovintų abrikosų

Kremui:

120 g minkšto sviesto

3 v.š. auksaspalvio sirupo (neturėjau, dėjau tokį patį kiekį medaus)

3 v.š. žemės riešutų sviesto

Gaminimas:

Kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios, šviesios masės. Palaipsniui supilkite aliejų. Suberkite tarkuotas morkas. Išmaišykite. Suberkite miltus su kepimo milteliais, smulkintus žemės riešutus, pistacijas, spanguoles ir abrikosus. Viską išmaišykite ir sukrėskite į kepimo formą. Dėkite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę apie 50 min (tikrinkite mediniu iešmeliu – įdūrus ir ištraukus jis turi likti sausas). Ištraukus atvėsinkite formoje, paskui išimkite ir leiskite iki galo atvėsti.

Kremui sviestą išplakite su sirupu (ar medumi). Sudėkite riešutų sviestą ir išmaišykite. Kremu papuoškite atvėsusį pyragą.

Originalus receptas iš žurnalo “Verdu ir kepu” Nr. 12

 

 

2 thoughts on “Morkų pyragas su riešutų sviesto kremu

  1. Puikus receptas, nekantrauju išbandyti! Kremui sviestą tikrai keisiu rikota, rikota + riesutu sviestas + klevu sirupas ar medus yra geriausias topingas ever 🙂

    Like

Leave a comment