Jei moliūgai saldžiuose kepiniuose jau buvo pagerbti, atėjo laikas ir morkoms. Šis morkų pyragas išsiskiria savo kremu ir žemės riešutų skoniu – tiek pyrage, tiek kremo “kepurėlėje”. Jei jums, kaip ir man, tai yra privalumas, bandykite ir nenusivilsite.
Pastabos:
- Originaliame recepte nurodyta naudoti pistacijų riešutus, aš jų neturėjau, todėl pakeičiau į graikiškus.
- Nors kiekių nekeičiau, o formą naudojau tokių pačių išmatavimų, kaip nurodyta originale, mano pyragas išėjo gerokai aukštesnis nei tas, kuris buvo pavaizduotas žurnale, jei nenorite tokio aukšto, kiekius mažinkite.
- Pyragas skanus ir be kremo, tad jūsų reikalas daryti jį, ar atsisakyti.
Privalumai: kupinas riešutų ir džiovintų vaisių.
Trūkumai: reikalauja daug įvairių ingredientų, dėl kurių kartais reikia specialiai traukti į parduotuvę.
Kam patiktų: žemės riešutų mėgėjams.
Įvertinimas: 8/10
Receptas (pailgai 12×32 formai):
Pyragui:
4 kiaušinių
150 g rudojo cukraus
120 ml bekvapio aliejaus
250 ml smulkiai tarkuotų morkų (dvi vidutinio dydžio morkos)
100 g speltos miltų (speltos turėjau tik 25 g, tad likusius 75 įdėjau paprastų)
2 a.š. kepimo miltelių
80 g maltų kepintų žemės riešutų
70 g pistacijų (50 – pyragui, 20 – papuošimui, bet kadangi pistacijų neturėjau, dėjau 40 g graikinių riešutų į pyragą ir keliais papuošiau)
50 g džiovintų spanguolių
5 smulkiai pjaustytų džiovintų abrikosų
Kremui:
120 g minkšto sviesto
3 v.š. auksaspalvio sirupo (neturėjau, dėjau tokį patį kiekį medaus)
3 v.š. žemės riešutų sviesto
Gaminimas:
Kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios, šviesios masės. Palaipsniui supilkite aliejų. Suberkite tarkuotas morkas. Išmaišykite. Suberkite miltus su kepimo milteliais, smulkintus žemės riešutus, pistacijas, spanguoles ir abrikosus. Viską išmaišykite ir sukrėskite į kepimo formą. Dėkite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę apie 50 min (tikrinkite mediniu iešmeliu – įdūrus ir ištraukus jis turi likti sausas). Ištraukus atvėsinkite formoje, paskui išimkite ir leiskite iki galo atvėsti.
Kremui sviestą išplakite su sirupu (ar medumi). Sudėkite riešutų sviestą ir išmaišykite. Kremu papuoškite atvėsusį pyragą.
Originalus receptas iš žurnalo “Verdu ir kepu” Nr. 12
Puikus receptas, nekantrauju išbandyti! Kremui sviestą tikrai keisiu rikota, rikota + riesutu sviestas + klevu sirupas ar medus yra geriausias topingas ever 🙂
LikeLike
Niekada nebandžiau rikotos su riešutų sviestu maišyti, bet reikės išmėginti. Tikiu, kad bus daug sveikiau 🙂 Ačiū už idėją!
LikeLike