Dažniausiai vengiu pyragų, kurie būna vien šokoladiniai, bet šiam kažkodėl jutau nepaaiškinamą simpatiją. Ir, pasirodo, ne veltui. Jis išties nebuvo per saldus, per šokoladinis (nors šokoladinis pyragas dar padengtas šokoladiniu kremu), per riebus ar per sunkus. Tiesiog toks, kokį mielai valgo ir šokoladoholikai, ir tiesiog jiems prijaučiantys.
Pastabos:
- Pagrindą dariau “brownio”, nes iš sausainių nemėgstu.
- Jei labai nenorite, kremo nedarykite, bet aš surizikavau ir nepasigailėjau, be to, kremą dariau vos iš pusės originaliame recepte nurodyto kiekio.
Privalumai: sodraus, bet ne per saldaus skonio.
Trūkumai: reikia laukti, kol atvės pats sūrio pyragas, o paskui dar ir kol kremas sutvirtės.
Kam patiktų: šokoladinių desertų mėgėjams.
Įvertinimas: 10/10
Receptas (18 cm kepimo formai):
Pagrindui:
75 g juodojo šokolado
40 g sviesto
70 g cukraus
1 kiaušinio
1/2 a.š. vanilės ekstrakto
23 g miltų
10 g kakavos miltelių
žiupsnelio druskos
Sūrio pyrago sluoksniui:
325 g kreminio sūrio
80 g grietinės
80 g juodojo šokolado
2 kiaušinių
60 g cukraus
5 g kakavos miltelių
1/8 a.š. druskos
Kremui:
60 g juodojo šokolado
100 ml riebios grietinėlės
Gaminimas:
Iš pradžių iškepkite pagrindą. Jį galima kepti ir dieną ar net dvi prieš, o galima iškepus ir užšaldyti. Į puodą sudėkite šokoladą, sviestą, cukrų, vanilės ekstraktą ir druską. Kaitinkite, kol išsilydys. Masę truputį atvėsinkite ir įmuškite kiaušinį. Gerai išmaišykite. Suberkite miltus ir kakavą. Išmaišykite. Supilkite tešlą į kepimo formą išklotą kepimo popieriumi ir dėkite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 15 min.
Kol kepa, pasiruoškite sūrio pyrago įdarą. Į dubenį sudėkite kreminį sūrį ir cukrų. Išsukite iki vientisos masės. Tada sudėkite grietinę. Šokoladą išlydykite. Truputį atvėsinkite ir sudėkite į sūrio, grietinės ir cukraus masę. Ten pat įmuškite kiaušinius, sudėkite kakavos miltelius ir druską. Viską išmaišykite iki vientisos masės. Paruoštą tešlą pilkite ant iškepusio pagrindo ir dėkite vėl kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 50 min. Išėmę apipjaukite aplink kraštus, kad vėsdamas pyragas nesutrūkinėtų. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, paskui dėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.
Kremui maždaug 20 ml grietinėlės pakaitinkite ir sudėkite į ją šokoladą. Išmaišykite, kol ištirps. Padėkite trumpam į šaldytuvą. Tuo metu likusią grietinėlę išplakite iki standžių putų. Sudėkite šokolado ir grietinėlės masę ir vėl plakite, kol kremas taps standus. Sudėkite kremą į konditerinį maišelį ir papuoškite pyrago viršų.
Dėkite pyragą dar kelioms valandoms į šaldytuvą, o tada jau ragaukite. Jūs to nusipelnėte!
Originalus receptas paimtas iš čia: http://www.homecookingadventure.com/recipes/chocolate-cheesecake