Receptai · užkandžiai

Pikantiškas cukinijų pyragas

DSC_0569Nesaldūs pyragai su daržovėmis jau seniai nebe naujiena. Šis truputį išsiskiria, nes tešla yra ne tik iš apačios, bet ir iš viršaus. Ragavau jį tiek šaltą, tiek pašildytą. Šaltas man jis įspūdžio nepaliko ir jau norėjau nurašyti kaip nevykusį, bet pusryčiams jį pasišildžiau ir jo įvertinimo balas stipriai šoktelėjo aukštyn. Tad jei jums reikia šalto užkandžio – nesiūlau, bet jei tieksite šiltą, tarkime, su kokiomis nors salotomis šalia – tikrai neapsigausite.

Pastabos:

  • Kaip jau minėjau, geriau valgyti šiltą.
  • Originaliame recepte siūloma cukinijas pjaustyti plonais griežinėliais, aš tarkavau.
  • Varškę naudojau sausą, 9 proc. riebumo, bet kitą kartą pertrinčiau ją per sietelį, kad geriau susimaišytų su kitais produktais.

Privalumai: kažkas naujo nesaldžių pyragų padangėje.

Trūkumai:  skanesnis šiltas.

Kam patiktų: vegetariškų patiekalų mėgėjams.

Įvertinimas: 7,5/8

Receptas (18 cm apvaliai formai):

Įdarui:

2 nedidelių cukinijų

2v. š. druskos, ir dar trupučio

275 g varškės

2 kiaušinių (šaukštą kiaušinio plakinio atidėkite pyrago viršui patepti)

2 skiltelių česnako,

žalumynų, druskos, pipirų

Tešlai:

100 g sviesto

1 kiaušinio

1 v.š. grietinės

175 g miltų

1 a.š. kepimo miltelių

žiupsnelio druskos, pipirų

Gaminimas:

Pirmiausia pasigaminkite tešlą. Į dubenį sudėkite miltus, kepimo miltelius, druską, pipirus. Suberkite kubeliais pjaustytą sviestą ir rankomis padarykite trupinius. Įdėkite šaukštą grietinės, įmuškite kiaušinį ir suminkykite tešlą. Įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite trumpam į šaldytuvą.

Tuo metu pasidarykite įdarą. Cukinijas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka. Sudėkite į kiaurasamtį, užberkite šaukštą druskos ir padėkite, kad nuvarvėtų skystis. Į kitą duebnį sudėkite varškę, įspauskite česnaką, suberkite žalumynus ir pipirus. Įmuškite kiaušinius (šaukštą kiaušinio pasilikite pyrago viršui patepti). Viską gerai išmaišykite ar ištrinkite šakute, kad varškė nebūtų grūdeliais. Cukinijas nusunkite ir perplaukite šaltu vandeniu, paberkite jas ant popierinio rankšluosčio ir gerai nusausinkite (labai gerai nusausinkite). Sudėkite cukinijas į varškės masę. Jei reikia, dar pasūdykite.

Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalinkite ją pusiau. Dalį tešlos iškočiokite ir įklokite į kepimo formą. Dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 10 min. Ištraukite ir sukrėskite varškės įdarą. Iškočiokite likusią tešlą ir užklokite ją ant įdaro. Viršų apibraižykite šakute (nebūtina, čia tik dėl grožio), aptepkite kiaušinio plakiniu ir dėkite atgal į orkaitę. Kepkite 40 min. Išėmę leiskite truputį atvėsti ir skanaukite.

Originalus receptas iš čia: http://www.duokdruskos.com/pikantiskas-draugystes-pyragas-su-cukinijomis/

 

 

 

Leave a comment